5 x energie besparende tips voor de zomer

5 x energie besparende tips voor de zomer

De warme dagen rijgen zich aaneen en in Nederland staan in veel huishoudens de ventilatoren op scherp. Wellicht staat er ook een extra koelkast aan om de drankjes koel te houden. Allemaal extra energievreters. Maar hoe voorkom je nou een torenhoge energierekening? Wij geven je 5 energiebesparende tips die goed van pas zullen komen deze zomer.

1. Gebruik de ventilator en airco op een slimme manier

Niets is lekkerder dan een koel huis tijdens de warme zomermaanden. Toch staan deze apparaten hoog op de lijst van energievreters. Tijd voor een energie besparende tip! Wist je dat je jouw woning ook op een simpele manier koel kan houden zonder dat daar stroom aan te pas hoeft te komen? Hoe? Zet ramen aan de schaduwkant open en sluit ramen en gordijnen aan de zonkant van de woning. In de ochtend (wanneer het koeler is) en in de avond (wanneer het afkoelt) kun je de ramen en deuren tegen elkaar open zetten, zodat de frissere lucht je woning binnen kan dringen. Is het toch te warm in huis, zet de airco of ventilator dan even aan en laat ze niet de hele dag draaien.

2. Energiebesparing eigen huis door was buiten te drogen

Een witte, bonte en spijkerbroeken was, de manden blijven zich maar vullen. Bij hoge temperaturen misschien nog wel sneller dan in de winter, omdat we (per dag) vaker een fris shirt aantrekken. En wat te denken van de extra handdoeken die je meeneemt naar het strand of het zwembad. Hoe warm het ook is, er zijn nog steeds veel huishoudens die de was in de droger stoppen. Uit gemak of simpelweg uit gewoonte. Je raadt het al, ook hier valt een flinke energiebesparing te realiseren. Hang je was buiten op en het is in no time droog. Denk ook eens na over de mogelijkheden die je hebt of kunt creëren om de was ook tijdens minder warme of wat nattere dagen op te hangen. Hiermee kun je op jaarbasis al snel € 100 of meer besparen. Dat is mooi meegenomen toch!

3. Al eens nagedacht over zonnepanelen?

Met de zonuren van deze zomer is de opbrengst van zonnepanelen natuurlijk uitmuntend te noemen. Hoewel de zomer al even onderweg is, is het nog niet te laat om ze alsnog te laten plaatsen. Zo kun je toch nog flink meeprofiteren van het aantal zonuren. Zonnepanelen zijn namelijk een perfecte manier om energie te besparen. Wil je er deze zomer niet meer aan beginnen en stel je het liever uit tot volgend jaar? Dan zijn de maanden maart en april de maanden bij uitstek om zonnepanelen te plaatsen. Heb je al zonnepanelen? Check dan even of ze in de juiste positie (35 á 40 graden) op het zuiden zijn geplaatst (35 á 40 graden) én dat ze schoon zijn.

4. Eindeloze avonden buiten

Lekker nagenieten in de tuin totdat de maan en de sterren aan de hemel verschijnen, is echt een beeld dat bij de zomer past. Je kunt natuurlijk de tuinlampen aandoen wanneer het donker begint te worden, maar een energie besparend alternatief zijn solar tuinlampen. Deze lampen laden zich op ten tijde dat de zon schijnt en voorzien je van licht wanneer het donker wordt. Nu we het toch over de tuin hebben… Wat dacht je van een heerlijke barbecue? Even geen kookplaat en afzuiging aan, maar lekker kokkerellen op houtskool. Dit bespaart energie en is tevens een gezellige invulling voor de lange zomeravonden.

5. Douche een paar graden kouder

Misschien zet je de douche al wel wat kouder om verkoeling te zoeken, maar er zijn toch veel mensen die gewoon blijven douchen met een temperatuur van 38 graden of hoger. Bedenk dat het verwarmen van water, in Nederlandse huishoudens, zo’n 20% van het gasverbruik voor zijn rekening neemt. Onze energie besparende tip ten aanzien van douchen, voel je waarschijnlijk al wel aankomen… Douche op een lagere temperatuur. Met een graad kouder douchen, daalt je gasrekening al. Is koud douchen niet aan jou besteedt? Douche dan minder lang om energiekosten te besparen.

Met deze energiebesparende tips kom jij de zomer wel door! Over besparende tips gesproken… Ben jij toevallig op zoek naar een nieuwe woning. Kijk eens wat er al aan energie besparende maatregelen is gedaan. Is de woning goed geïsoleerd? Is het voorzien van dubbel glas? En heeft het bijvoorbeeld zonnepanelen? Kun je nog meer tips gebruiken voor de aankoop van jouw woning? Schrijf je dan in voor onze gratis online aankooptraining. Hierin staan we uitgebreid stil bij de trucjes van de verkopend makelaar en hoe je een miskoop voorkomt. Ook is er gelegenheid om vragen te stellen over jouw situatie.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Wat voor financiering kan je krijgen voor een ener... Het kopen van een energiezuinige woning brengt meerdere voordelen met zich mee. Naast dat het goed is voor het milieu, zorgt energiebesparing in je wo...
Een woning zonder gas, hoe zit dat? Wonen zonder gas is relevanter dan ooit. In 2050 wil Nederland CO2-neutraal zijn, waardoor het gebruik van aardgas behoorlijk verminderd moet worden. ...
Alles wat je moet weten over de salderingsregeling De salderingsregeling voor zonnepanelen komt de laatste tijd vaak in het nieuws. Hoe zit dat nou precies? Wat wordt er in de Tweede Kamer besproken? W...
Gasloos wonen: wat zijn de voordelen en nadelen? Nederland wil in 2050 CO2-neutraal zijn, daarom moeten alle huishoudens van het aardgas af. Dit is dan ook de reden dat het kabinet heeft besloten dat...

3 gedachtes over “5 x energie besparende tips voor de zomer

  1. Of ’s nachts de ventilator(en) de koude buitenlucht naar binnen of de warme binnenlucht naar buiten laten blazen. Bracht bij mij de binnentemp. van 27C terug naar 23,5C. Daar de muren, en granietvloer ook koud werden, werkten deze een fors deel van de dag als “koude” opslag.
    Ook aan de buitenkant een groot schaduwdoek gehangen ( 4 x 4 mtr, kostte € 22,50) over de ramen en bracht de binnentemp. van het glas van 32-33 C naar 29,5 C. Daarna vitrage en gordijnen dicht, waardoor de temp. aan de binnenkant zakte naar 28C. Dus veel minder warmte-instraling.

Comments are closed.