belastingaangifte eigen woning

Belastingaangifte eigen woning, hoe zit dat?

Ieder jaar vanaf 1 maart is het weer tijd voor de aangifte van de inkomstenbelasting. Zonder eigen huis is het altijd al goed opletten of je alles goed doet. Met een eigen woning vraagt jouw belastingaangifte net wat meer aandacht. Wij praten je bij over een eigen huis en belasting. Lees ons blog en laat niets aan het toeval over!

Eigen woning en belasting

Jouw belastingaangifte wordt flink uitgebreid op het moment dat je een eigen woning bezit. Waar je voor de aankoop van jouw eerste woning de jaarlijkse belastingaangifte nog wel aardig te doen vond, is er nu ineens het een en ander veranderd. Zo is er bij een eigen huis en belasting sprake van bepaalde aftrekposten, het eigenwoningforfait en fiscaal partnerschap.

Aftrekposten koopwoning

Je mag bepaalde kosten aftrekken van jouw inkomen in box 1 als je in het bezit bent van een eigen woning. Allereerst zijn er kosten die je hebt gemaakt bij de aankoop van de woning, zoals notariskosten en kosten voor aanvraag van de NHG. Daarnaast mag je onder bepaalde voorwaarden de hypotheekrente aftrekken. Ten slotte is er de mogelijkheid om periodieke betalingen voor bijvoorbeeld erfpacht en onderhoud van een monumentaal pand af te trekken. Let wel goed op! Niet alle kosten zijn aftrekbaar. Controleer dus altijd goed wat wel en niet mag.

Belastingaangifte eigen woning, waar denk je aan?

Naast de aftrekposten koopwoning zijn er nog meer zaken om rekening mee te houden bij de belastingaangifte met een eigen huis, zoals het eigenwoningforfait en het fiscaal partnerschap.

Eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde. Dit tel je bij je inkomen in box 1 op als je eigenaar bent van een woning die jouw hoofdverblijf is. Vaak is de woning waar je eigenaar van bent jouw hoofdverblijf, dus het eigenwoningforfait moet je in dat geval zeker opgeven bij de belastingaangifte met een eigen huis.

Fiscaal partnerschap

Als je samen op een adres woont en samen het huis hebt gekocht, ben je fiscale partners. Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan ben je sowieso fiscale partners. Heb je een eigen woning en ben je fiscaal partners? Dan mag je het totaalbedrag van jullie inkomsten en afstrekposten van de eigen woning onderling verdelen.

Er zijn veel onderdelen van de belastingaangifte die specifiek bij de belastingaangifte met een eigen woning horen. Zonder eigen woning heb je niets van doen met deze onderdelen. Als je voor de eerste keer met een eigen woning belastingaangifte doet, laat dan iemand meekijken die er verstand van heeft of doe het samen met een belastingadviseur. Doe je dit jaar al belastingaangifte voor een koopwoning of ben je nog zoekende naar die perfecte plek? Als je nog op zoek bent naar jouw droomwoning, is onze webinar echt iets voor jou. In anderhalf uur vertellen we alle ins en outs, verklappen we trucjes van verkoopmakelaars en zorgen we dat jij zorgeloos een huis kunt kopen.

Webinar volgen
Schrijf je in voor de webinar en doe je eigen topaankoop!
Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Nieuw jaar, nieuwe hypotheekregels Het eind van het jaar is in zicht, nog 1,5 maand en dan is het alweer 2016. Een nieuw jaar met nieuwe kansen en nieuwe regels. Ook voor het afsluiten ...
Besparen op vaste lasten in jouw nieuwe woning Wanneer je net een woning hebt gekocht, ben je waarschijnlijk geschrokken van de kosten die erbij komen kijken. Naast de daadwerkelijke koopsom, waarv...
De huidige situatie op de woningmarkt – stijging h... Net binnen: de cijfers over de situatie op de woningmarkt van augustus 2017. De gekte op de huizenmarkt blijft en ook de stijging van de huizenprijzen...
Hypotheekrenteaftrek, wat houdt dat in? Zodra je een huis koopt en daarvoor een hypotheek afsluit krijg je te maken met hypotheekrente en hypotheekrenteaftrek. Koop je je eerste huis, dan ha...

Één gedachte over “Belastingaangifte eigen woning, hoe zit dat?

Comments are closed.