kopen of huren

Huis kopen of huren?

Moet jij jouw eerste huis kopen of huren? Als je op jezelf gaat wonen is dit de eerste vraag die jij moet beantwoorden. Het is goed om je te oriënteren op de verschillen tussen een huis kopen of huren. Wij hebben voor jou alle huren of kopen voor- en nadelen op een rijtje gezet! Zo kun jij straks een weloverwogen keuze maken.

Kopen of huren? Denk aan je flexibiliteit

Wanneer je twijfelt over een huis kopen of huren, ook op oudere leeftijd, is het erg belangrijk om na te gaan wat jouw verwachtingen zijn binnen vijf jaar. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen:

  • Woon ik over vijf jaar nog steeds op dezelfde plek?
  • Verwacht ik naar een ander deel van het land te moeten verhuizen vanwege mijn carrière?

Als je verwacht over vijf jaar nog steeds op dezelfde plek te wonen, kun je prima jouw eerste huis kopen. Houd daarbij wel rekening met jouw gezinssituatie over vijf jaar. Wil je voor die tijd aan kinderen beginnen? Koop dan een huis met meer slaapkamers!

Heb je nog geen vaste baan of verwacht je binnen de kortste keren te moeten verhuizen? Dan is het wellicht verstandig om voor een huurwoning te kiezen. Het voordeel hiervan is dat jij heel gemakkelijk de huurovereenkomst op kunt zeggen. Binnen een maand, soms twee maanden, zit jij niet meer aan de huur vast en ben jij vrij om te gaan. Bij een koopwoning is dit niet het geval. Je weet nooit zeker of jij jouw huis kunt verkopen voor dezelfde prijs als jij hem aangekocht hebt.
Verbouwingen zijn bij huurwoningen wel lastiger. Je moet altijd jouw huisbaas om toestemming vragen en de kans dat jouw huur omhoog gaat is heel groot. Bij een koopwoning mag je doen met de woning wat je zelf wilt. Het enige waar je rekening mee dient te houden is het bestemmingsplan en jouw, eventuele, buren.
Wil je graag dat de muren een ander kleurtje krijgen, of dat de muur tussen de keuken en woonkamer eruit gaat? Dat mag je helemaal zelf bepalen!

Huis kopen vs huren: de woonlasten

De twijfel tussen kopen of huren kan worden vergroot door de extra kosten die bij een eerste huis kopen horen. Wanneer je een woning huurt, betaal je enkel de huur en eventuele extra service kosten. Lekt de kraan of spoelt het water niet meer goed weg? Het enige wat je hoeft te doen is de verhuurder te bellen. Hij zal de reparaties laten uitvoeren en betalen.

Ga jij jouw eerste huis kopen? Dan moet je zelf de reparaties verrichten. Of je moet zelf iemand inschakelen die dat voor jou doet. Dan betaal je natuurlijk ook zelf de kosten.

Daarnaast heeft een woningeigenaar nog andere extra kosten waar hij rekening mee dient te houden. Denk bijvoorbeeld aan een hypotheek, een woningverzekering en gemeentelijke belastingen. Maar wanneer je jouw hypotheek maandelijks aflost, zie je dit geld wel terug in het huis wat je hebt gekocht. Iedere aflossing betekent namelijk dat de woning iets meer van jouzelf wordt! Heb je de hypotheek straks helemaal of deels afgelost en ga je de woning weer verkopen? Dan is al het geld van jou. Je hoeft enkel de restschuld nog aan de bank te betalen, de rest mag je houden!

Huis kopen of huren?

Wil je een huis gaan huren? Dankzij de wettelijke huurbescherming kan jouw huisbaas niet zomaar jouw huurcontract opzeggen en jou eruit zetten. Daarnaast kom je mogelijk in aanmerking voor huurtoeslag. Een huis huren lijkt dus een voordelige optie. Maar let op! Al het geld dat jij betaalt aan de huur, zie je nooit meer terug.

Wanneer je maandelijks een deel van de hypotheek afbetaalt, zie je dit geld terug in het huis wat je hebt gekocht. Elke maand wordt de woning iets meer van jou en iets minder van de bank.

Een nadeel van kopen is dat je in één keer een enorme klap geld kwijt bent. Je moet namelijk niet alleen de kosten van jouw woning betalen, maar vergeet bijvoorbeeld de taxatie- en notariskosten niet. Al met al kun je ervan uitgaan dat je 6% meer kwijt bent dan dat de woning kost.
Daarentegen is het nu wel het juiste moment om een huis te gaan kopen. De rente is op dit moment laag. Dat betekent dat het aflossen van de hypotheek goedkoop is. Ook de overdrachtsbelasting bedraagt op dit moment slechts 2%. Voor kopers jonger dan 35 jaar is de overdrachtsbelasting zelfs volledig afgeschaft.

Woning kopen of huren? Alles op een rijtje

Om dit artikel samen te vatten, zetten we alle voor- en nadelen van zowel het huren als het kopen van een huis op een rijtje

Voordelen huis huren

  • Je woont erg flexibel: binnen enkele maanden zeg je de huurovereenkomst op en kun je verhuizen.
  • Je geniet van wettelijke huurbescherming, waardoor de huisbaas niet zomaar jouw huurcontract op kunt zeggen.
  • Je komt mogelijk in aanmerking voor huurtoeslag.
  • Reparaties zijn op de kosten van de verhuurder. Jij betaalt enkel huur en servicekosten.

Nadelen huis huren

  • Het huis is niet van jou, dus je kunt niet zomaar verbouwen.
  • Al het geld dat jij betaalt aan de huur, zie je nooit meer terug.

Voordelen huis kopen

Waarom een huis kopen en niet huren?

  •  Je mag doen met de woning wat je zelf wilt. Het enige waar je rekening mee dient te houden is het bestemmingsplan en jouw, eventuele, buren.
  • Je betaalt hypotheek, maar met elke aflossing wordt de woning meer van jouzelf.
  • Bij verkoop is al het geld, minus betaling van restschuld, weer van jou.
  • De rente is historisch laag, dus aflossen is nu goedkoop.

Nadelen huis kopen

  • Je bent minder flexibel en loopt daardoor een risico. Je weet nooit zeker of jij jouw huis kunt verkopen voor dezelfde prijs als jij hem aangekocht hebt.
  • Je moet zelf de reparaties verrichten en betalen.
  • Je betaalt overal zelf voor: reparaties, hypotheek, woningverzekering en gemeentelijke belastingen.
  • Je bent in één keer een enorme klap geld kwijt.

Hulp nodig bij jouw eerste huis kopen?

Heb jij besloten om jouw eerste huis te kopen? Maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Jij kan wel wat tips gebruiken. Volg de gratis online aankooptraining van Libero Aankoop. Zo weet je zeker dat je beslagen ten ijs komt en de concurrentie aankan. Schrijf je nu in!