Foto van een stel dat hun droomhuis met de sleutels in de hand naar binnen stapt.

Hoe kan ik mijn droomhuis kopen?

Je bent je al een tijdje aan het oriënteren op de woningmarkt en dan opeens komt je droomwoning voorbij! Vol enthousiasme ga je de woning bezichtigen en de woning blijkt aan al je wensen te voldoen. Maar dan is het tijd voor de volgende stap. Het aankopen van deze woning. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk, je droomhuis kopen?

Zelf je droomhuis kopen

Je kunt er voor kiezen om zonder hulp van een makelaar jouw droomwoning aan te kopen. Een bod uitbrengen is niet zo moeilijk. De kans dat het eerste bod direct wordt geaccepteerd, is erg klein. De tegenpartij zal in de meeste gevallen met een tegenbod komen. Op dat moment ben je in onderhandeling met de verkopende partij. Mocht je een prijs zijn overeengekomen, dan heb je vanaf dat moment nog drie dagen bedenktijd om zonder reden van de woning af te zien. Teken nooit zomaar een koopcontract. Zorg dat je eerst alles snapt wat er in staat zodat je narigheden kunt voorkomen.
Let er op dat je altijd een bod doet onder voorbehoud van financiering en dat dit voorbehoud van financiering ook altijd opgenomen is in het koopcontract. Mocht je de financiering niet rond kunnen krijgen dan ben je de verkopende partij niets verschuldigd. Voor de financiering heb je vaak een hypotheek nodig. Om een hypotheek af te kunnen sluiten moet je een taxatierapport kunnen afgeven. Aan dit taxatierapport worden bepaalde eisen gesteld. Zo moet de taxateur erkend zijn, uit de regio komen en hij/zij moet op de hoogte zijn van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. De tarieven van taxateurs kunnen behoorlijk verschillen, doe dus van te voren goed onderzoek naar taxateurs. Zo kun je veel kosten besparen.

Een aankoopmakelaar inschakelen

Het kan natuurlijk dat je niet zo vertrouwd bent in de makelaarswereld. Dan kan het prettig zijn om een aankoopmakelaar in te schakelen. Er zijn heel veel verschillende aankoopmakelaars in Nederland. Enkele voorbeelden hiervan zijn lokale makelaars en onafhankelijke makelaars. Je hebt ook makelaars die zowel verkoop als aankoop van woningen doen, of makelaars die enkel woningen aankopen.
Wanneer je een aankoopmakelaar wilt inschakelen, is het handig om eerst verschillende makelaars te vergelijken. Welk type makelaar past het best bij jou en jouw situatie? Waar voel jij je goed bij? Zorg er in ieder geval altijd voor dat je een makelaar kiest die jouw belangen behartigt, een makelaar die geen dubbele belangen heeft en dus daadwerkelijk vóór jou werkt.
Let er op dat aankoopmakelaars verschillende tarieven hanteren. Er zijn makelaars die met een vast tarief, een percentage van de verkoopprijs of een percentage van het onderhandelingsresultaat werken. Kies altijd een aankoopmakelaar die zijn tarief af laat hangen van de prestaties, bijvoorbeeld een aankoopmakelaar van Libero Aankoop, zo weet je zeker dat hij zijn uiterste best voor je doet!

Meer over de verschillende aankoopmakelaars vind je in de blog over dit onderwerp.

Kijk bij de aankoopmakelaars naar wat er in het pakket zit. Er zijn makelaars die de diensten van een bouwkundig expert en een taxateur in hun basisbedrag meerekenen, maar je hebt ook makelaars die deze diensten niet meerekenen in hun tarief. Libero Aankoop werkt met een basisbedrag en een prestatietarief. Voor het basisbedrag krijg je de onderhandelingen, een bouwkundige meeloopkeuring, een taxatierapport en de controle van het koopcontract.

Het grote voordeel van een aankoopmakelaar is dat hij de klappen van de zweep kent. Hij weet hoe hij het beste resultaat voor jou kan onderhandelen. Daarnaast is het voor een verkopende partij prettiger samenwerken met een professional dan met een particulier. De professional weet immers hoe het onderhandelen in zijn werk gaat.

Als je je droomwoning hebt gevonden, is het dus een kwestie van een goed bod neerleggen. Of je dit nu zelf doet, of hier een aankoopmakelaar voor inschakelt, zorg ervoor dat je jezelf er van te voren in verdiept hebt. Op deze manier weet je wat je kunt verwachten! Vind je het lastig om zelf een goed bod uit te brengen? De aankoopmakelaars van ‘Libero Aankoop’staan voor je klaar om namens jou te onderhandelen tot de absolute bodemprijs bereikt is. Kijk naar de mogelijkheden in een gratis adviesgesprek.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Makelaarsverhalen: kans maken op een krappe woning... De huidige woningmarkt is in slechts enkele zinnen samen te vatten...Tientallen liefhebbers voor één woning is allang geen uitzondering meer, woningen...
Aankoopkeuring Huis Bij het kopen van een bestaande woning is het erg belangrijk om een aankoopkeuring uit te laten voeren. Een groot voordeel van een aankoopkeuring in h...
Bedenktijd, wat is dat? Na flink onderhandelen ben je het eens geworden over de prijs voor de woning. Je wilt het liefst zo snel mogelijk tekenen en vastleggen dat de woning ...
In drie stappen je hypotheek regelen Wij adviseren altijd om voorafgaand aan de huizenjacht te informeren hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Dit voorkomt teleurstellingen, bijvoorbeeld wa...