in drie stappen je hypotheek regelen

In drie stappen je hypotheek regelen

Wij adviseren altijd om voorafgaand aan de huizenjacht te informeren hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Dit voorkomt teleurstellingen, bijvoorbeeld wanneer je tot over je oren verlieft wordt op een woning, maar achteraf blijkt dat je het niet kunt betalen. Ook is het van belang zodat je na het bereiken van een prijsakkoord direct over kunt gaan tot actie om de hypotheek binnen de gestelde termijn rond te krijgen. Met het volgende stappenplan voorkom jij onnodige vertraging!

Stap 1: Zoek uit hoeveel hypotheek je kunt krijgen!

Wanneer je duidelijk hebt hoeveel je kunt lenen kun je daar je zoekproces op afstemmen. Ook is het fijn dat, wanneer je jouw droomhuis vind, je weet dat je dit kunt betalen. De hoogte van je hypotheek hangt af de volgende factoren:

  • De hoogte van je inkomen
    Een hypotheek wordt voor gebaseerd op jouw inkomen. Je kunt door een hypotheekadviseur laten berekenen hoeveel jij met jouw inkomen kunt lenen, maar je kunt dit ook zelf doen middels een online berekening.
  • Eigen geld, ja of nee?
    Bij eigen geld hoef je niet alleen te denken aan wat je zelf gespaard hebt. Het kan hierbij ook gaan om overwaarde of een schenking van een familielid.
  • Schulden
    Bij schulden wordt vaak gedacht aan een bedrag dat nog ergens openstaat en terugbetaalt moet worden. Toch zijn er meerdere zaken die door hypotheekverstrekkers als schuld worden gezien. Je kunt hierbij denken aan de mogelijkheid om rood te staan op je betaalrekening, het bezitten van een creditcard of een BKR-registratie (bijvoorbeeld voor je mobiele telefoon). Schulden kunnen ervoor zorgen dat je duizenden euro’s minder kunt lenen. Zorg er dus voor dat je ze in kaart brengt en daar waar mogelijk inlost of beperkt (bijvoorbeeld door de mogelijkheid voor rood staan te blokkeren).

Stap 2: Hypotheek regelen

Wanneer je een prijsakkoord hebt bereikt, is het zaak om de hypotheek zo snel mogelijk rond te krijgen. Hiervoor zijn de volgende personen en zaken van belang:

Een hypotheekadviseur:

Wanneer er een overeenstemming is bereikt over de prijs, is het zaak om de hypotheek zo snel mogelijk rond te krijgen. Je kunt hiervoor langs gaan bij een hypotheekadviseur. Hij zal jou helpen bij het afsluiten van de hypotheek. Wanneer je het liever zelf regelt of wanneer jouw agenda het niet toelaat om (op korte termijn) langs te gaan bij een hypotheekadviseur, kun je jouw hypotheek heel eenvoudig online regelen. Een voordeel hiervan is, dat je zelf bepaalt wanneer je het doet en er ook nog eens flink wat euro’s mee kunt besparen.

Verkopend makelaar:

De verkopende partij wil het liefst alles zo snel mogelijk geregeld hebben. Het moet echter wel realistisch blijven. Wanneer zij een voorbehoud van financiering van twee tot drie weken voorstellen, is dat in de meeste gevallen veel te kort. Beding voldoende ruimte, zodat jij de tijd hebt om alles in orde te maken.

Een taxateur

Voor het afsluiten van een hypotheek heb je een gevalideerd taxatierapport nodig. Zorg dat je de taxateur zo snel mogelijk na het bereiken van een prijsakkoord regelt.

Een overlijdensrisicoverzekering

Een hypotheek is in de meeste gevallen geen klein bedrag. Een hypotheekverstrekker kan daarom van je eisen om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Hiermee wordt, een deel van, de hypotheeksom gedekt mocht je komen te overlijden voordat de hypotheektermijn is verstreken.

Stap 3: Het papierwerk regelen

Je hoort vaak dat hypotheekaanvragen vertraging oplopen. In de meeste gevallen heeft dit te maken met het niet of niet tijdig aanleveren van de gevraagde documenten. Zorg dus dat je op tijd begint en goed bijhoud wat al wel en wat nog niet is aangeleverd. Vraag jouw hypotheekadviseur om een lijstje met alle documenten die nodig zijn voor de hypotheekaanvraag. Zo kun jij direct met het beginnen met verzamelen van alle benodigde stukken.

Nadat de ondertekende hypotheekaanvraag is verstuurd kan het zes tot acht weken duren voordat het rond is. Begin dus op tijd! Heb je weinig tijd of kun je om welke reden dan ook niet (snel genoeg) langs gaan bij een hypotheekadviseur? Geen paniek! Er bestaat gelukkig ook een mogelijkheid om snel en eenvoudig een hypotheek online te regelen.

Weet jij wat je kunt lenen, heb je een droomhuis gevonden en wil je niets liever dan dat deze woning van jou wordt? Denk dan eens na over het inschakelen van een aankoopmakelaar. Uit cijfers is gebleken dat je door het inschakelen van Libero Aankoop maar liefst 3,3 keer meer kans op een woning maakt, dan wanneer je het zelf doet. Benieuwd naar jouw kansen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Recordaantal woningen verkocht De woningmarkt is weer helemaal happening. Dat is voor de meeste mensen al wel duidelijk. Maar wist jij dat er in het derde kwartaal van 2016 ruim 60....
Makelaarsverhalen; 8x hierdoor krijg je minder hyp... Als aankoopmakelaar adviseer ik mensen altijd om goed voorbereid op huizenjacht te gaan. Dit houdt ook in dat je inzicht hebt in je financiële situati...
Let op! Extra hypotheek voor energiezuinige woning... Een woning kopen gaat niet over een nacht ijs. Het is namelijk een flinke investering waar je het liefst jaren mee vooruit wil. Daarbij wordt ook stee...
Help! Er zijn meerdere bieders op een huis! Zin in een wedstrijdje? Dan zou je op zoek kunnen gaan naar een nieuwe woning. De woningmarkt is immers zo krap, je moet een lange adem én diepe zakke...