De doorstromer op de huidige woningmarkt begint het moeilijk te krijgen

De doorstromer op de huidige woningmarkt begint het moeilijk te krijgen

Vorig jaar werd al duidelijk dat de starter op de woningmarkt niet of nauwelijks aan een betaalbare woning kon komen. Volgens het laatste nieuws wordt het ook voor doorstromers steeds moeilijker om een passende woning te vinden. Lees hier hoe dit komt en wat je kunt doen om, als doorstromer, wel aan een betaalbare woning te komen.

Vraag en aanbod

De voornaamste oorzaak van dit probleem is dat de vraag naar woningen groter is dan het aanbod. Dit was in het begin voornamelijk te merken in de Randstad. Vandaag de dag is deze scheve balans ook steeds vaker zichtbaar in middelgrote steden. Door de schaarste stijgen de huizenprijzen, waardoor een koopwoning daar alleen nog maar lijkt weggelegd voor de rijken en niet voor de middeninkomens. De woningmarkt gaat hierdoor verder op slot.

Verhoging NHG grens

Vanaf 1 januari j.l. is de NHG grens verhoogd van € 245.000 naar € 265.000. Je kunt nu dus € 20.000 meer lenen met de NHG voorwaarden. Op zich is dit heel gunstig, maar niet wanneer de huizenprijzen verder stijgen. Na de verhoging van de NHG grens is het aantal hypotheekaanvragen zelfs met 7,5 % gedaald.

Waterbed-effect

Een betaalbare woning vinden in een grote stad is bijna niet meer mogelijk. Om die reden zijn veel huizenzoekers van de Randstad uitgeweken naar omringende steden, in de hoop daar een passende woning te vinden. Ook daar zijn de huizenprijzen aan het stijgen, waardoor het zogenaamde waterbed-effect ontstaat. Het vinden van een betaalbare woning wordt zo in omringende steden ook steeds lastiger.

Wat kun je doen om als starter of doorstromer toch een droomhuis te bemachtigen?

Woonwensenlijst

Dat het lastig is om een passende koopwoning te vinden is bekend, maar het is gelukkig niet onmogelijk. Pak je woonwensenlijst er nog eens bij. Staan hier allemaal harde eisen op of zijn sommige wensen niet langer (echt) relevant. Je hebt de woonwensen niet voor niets opgesteld, dus neem niet zomaar genoegen met een kamer minder. Maar het kan wel zinvol zijn om nog eens kritisch naar je wensenlijst te kijken. Wil je bijvoorbeeld per sé een separaat toilet op de tweede verdieping of mag deze ook wel op de badkamer zitten. Zo is ook een inloopkast de droom van bijna iedere vrouw, maar is het écht nodig. Kijk er nog eens goed naar en streep weg wat niet langer een echte eis is. Op deze manier komen andere woningen ook in aanmerking en wordt jouw kans op een koopwoning groter.

Afstand van je werk

Bedenk voor jezelf hoe lang jij maximaal wilt reizen naar je werk. Dit kan de straal waarin je zoekt namelijk flink vergroten. Uit onderzoek is gebleken dat veel Nederlanders een uur reistijd nog prima vinden. Kijk je nu bijvoorbeeld in een straal van 15 km, dan kan het zeker lonen om deze straal wat te vergroten.

Aankoopmakelaar inschakelen

In tijden als deze is het van belang dat er snel wordt gehandeld. Wanneer je jouw droomwoning hebt gevonden kan deze een uur later al verkocht zijn. Snel handelen is dus vereist. Een aankoopmakelaar inschakelen kan jou daar enorm bij helpen. Het aankopen van een woning is namelijk dagelijkse kost voor hem. Daarbij komt ook nog eens de gunfactor om de hoek kijken, welke van essentieel belang kan zijn. De verkopende partij doet namelijk graag zaken met een aankoopmakelaar, omdat hij dan zeker weet dat de kopers écht geïnteresseerd zijn en dat de afhandeling na de koop vlot en correct zal gaan.

Wil jij een woning kopen op deze krappe woningmarkt, laat Libero Aankoop jou helpen! Wij kijken graag, geheel vrijblijvend met je mee naar de mogelijkheden. We zullen je voorzien van advies en nemen de woningstress graag bij je weg. Ben je benieuwd wat Libero Aankoop voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze experts.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Eerste huis kopen of huren? Wat zijn de voor- en n... Ben jij toe om op jezelf te gaan wonen? Alleen of met jouw partner? Wil jij jouw eerste huis kopen? Of twijfel je nog tussen kopen of huren? Dan is he...
Dit is de top 10 duurste huizen van Nederland De huizenprijzen zijn de laatste jaren flink aan het stijgen. Wat voor huis je gaat kopen ligt vooral aan je budget: als je een huis aan het zoeken be...
Een huis kopen voordat je eigen huis verkocht is: ... We weten het allemaal: de huidige woningmarkt is niet gemakkelijk. Er heerst een groot tekort aan woningen en de huizenprijzen stijgen al jaren. In de...
Goed nieuws: NHG-grens wordt niet verlaagd! In tegenstelling tot wat er eerder is aangekondigd, gaat de verlaging van de NHG-grens niet door. Deze zou per 1 juli verlaagd worden naar € 225.000, ...