Afbeelding van een wip-wap, met aan de ene kant een euroteken en aan de andere kant een huis

De huizenmarkt

Afgelopen jaar heeft de huizenmarkt zich behoorlijk hersteld. De verkoop van bestaande woningen is afgelopen jaar zelfs al met 19% gestegen. Wat dat betreft zit het aantal verkopen alweer bijna op pre-crisisniveau. Ook in het aantal afgesloten hypotheken is een goede stijging te zien. In het derde kwartaal van 2015 werden 72.000 hypotheken aan de man gebracht. Dat is 28% meer dan een jaar eerder. De omzet in de hypotheekmarkt kwam zelfs uit op 17,8 miljard, het hoogste kwartaalbedrag in vijf jaar.

Ook de huizenprijzen stijgen weer. De Rabobank voorziet voor 2016 een stijging van de huizenprijzen van 2,75% tot 4,75%. Dat is goed nieuws voor woningbezitters met een te hoge hypotheek, woningen komen ‘weer boven water’ te staan. De Rabobank calculeert dat zo’n 300.000 woningbezitters in 2015 en 2016 uit de gevarenzone komen. Wil jij een woning kopen? Dan is de stijging van de huizenprijzen voor jou niet zo gewenst. Gelukkig verwachten de banken dat de hypotheekrente aankomend jaar ook op een laag niveau zal blijven.

De markt in Amsterdam is behoorlijk overspannen. Boven de vraagprijs bieden is eerder regel dan uitzondering en er is zelfs een nieuw toppunt bereikt. Om in aanmerking te komen voor sommige woningen mag al niet eens meer een voorbehoud van financiering worden gedaan. Je moet er dus zeer zeker van zijn dat jij de koop rond kunt krijgen.

Gelukkig is de huizenmarkt in veel andere delen van het land nog niet zo overspannen en kun je dus met een gerust hart, ook nog wel eens onderhandelen over de prijs! Wij helpen je daar graag bij!

Was dit voor jou nuttige informatie? Laat het ons weten!
   
Bedankt voor je input!

 

Related Post

Geef een reactie