bouwtechnische keuring

Bouwtechnische keuring

Goed nieuws! Je bent samen met de verkopende partij tot een prijs overeengekomen voor de aankoop van jouw droomwoning. Het belangrijkste wat je nu nog moet doen, is onderzoek doen naar de staat van de woning. Zo weet je tenminste wat de staat van de woning is en wat een eventuele verbouwing of reparatie kan gaan kosten. Maar ook hierbij komt er veel op je af. Want wanneer is nu eigenlijk het juiste moment om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren? En heb je altijd een bouwkundig rapport nodig, of is een meeloopkeuring ook voldoende?

Onderzoeksplicht

Bij het aankopen van een woning heb je een onderzoeksplicht. Dit betekent dat je de staat van de woning moet onderzoeken. Om te voldoen aan jouw onderzoeksplicht moet je een actieve houding aannemen bij de (tweede) bezichtiging. De bedoeling van een onderzoeksplicht is dat jij precies weet wat je koopt. Je kunt ervoor kiezen om zelf op onderzoek uit te gaan in de woning, bijvoorbeeld wanneer je zelf een relevante bouwopleiding hebt gevolgd. Maar wanneer je geen bouwkundige kennis hebt, is het verstandig om een bouwkundig expert in te schakelen.

Bouwtechnische keuring

Een bouwtechnische keuring is een professionele en complete keuring waarbij de zichtbare onderhoudsstaat en de bouwtechnische aspecten van de woning worden gekeurd. Deze keuring helpt je om eventuele gebreken in jouw droomhuis te ontdekken. Ook wordt er gekeken naar de staat van de woning, daarbij wordt rekening gehouden met elementen die in de toekomst gebreken kunnen veroorzaken.
Er zijn vele verschillende soorten bouwtechnische keuringen. Er zijn specifieke keuringen gericht op de verkoop van woningen, maar zeker ook op de aankoop. Wij leggen de twee belangrijkste aankoopkeuringen voor je uit:

  • Bouwkundig rapport: Een bouwkundig expert kan een bouwkundig rapport voor je opmaken. Hierin beschrijft hij al zijn bevindingen, verborgen gebreken en herstelkosten van de woning. Bij de keuring zelf ben jij meestal niet aanwezig. Je krijgt na afloop het rapport opgestuurd.
    Een bouwkundig rapport is verplicht wanneer de taxateur constateert dat er sprake is van achterstallig onderhoud van 10% of meer van de woningwaarde.
  • Meeloopkeuring: Een meeloopkeuring is eigenlijk een normale bouwtechnische keuring. Alleen vindt deze keuring plaats tijdens een bezichtiging van de woning en krijg je na afloop geen rapport. Tijdens de bezichtiging geeft de bouwkundig expert je een duidelijke en heldere mondelinge toelichting op de bouwkundige onderdelen. Zo heb je een goed beeld van alle zichtbare tekortkomingen, gebreken en achterstallig onderhoud.

Opnieuw onderhandelen

Heb je nog geen koopcontract getekend op het moment van de bouwtechnische keuring? Dan kun je nog alle kanten op! Bedenk wel goed wat de consequenties van de bevindingen zijn, voordat je verdere acties onderneemt. Zijn de kosten dusdanig hoog dat je de woning enkel nog voor minder aan wilt kopen? Dan kun je opnieuw in gesprek gaan met de verkopende partij. In sommige situaties is het mogelijk om, met het bewijs van kosten voor achterstallig onderhoud, de aankoopprijs te laten zakken.

E-book

Je weet nu dat het heel belangrijk is om goed onderzoek te doen naar de staat van de woning. Je weet ook op welke manieren je dat eventueel zou kunnen aanpakken. Maar over de bouwtechnische keuring kunnen wij jou nog veel meer vertellen. In ons e-book vertellen wij jou alles wat je moet weten over de bouwtechnische keuring. En het handige van ons e-book is, dat jij al jouw bevindingen erin kan noteren. Zo kun je altijd teruglezen wat je hebt gevonden!
Download ons e-book helemaal gratis via onze website.
BlogE-bookBouwkeuring

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Zó bezichtig je een huis op de NVM Open Huizen Dag... Wil je een huis kopen? Dan is de NVM Open Huizen Dag op 30 maart aanstaande hét moment om je te oriënteren. Dit is jouw kans om zonder afspraak vrijbl...
Dit moet je weten over bouwtechnische keuring huis Wist je dat je als koper van een woning moet voldoen aan de onderzoeksplicht? Met andere woorden je bent als koper verplicht om onderzoek te doen naar...
Hoe leg ik het juiste bod neer? Vorige week heb je gelezen over hoe je je droomhuis kunt kopen. Wanneer je dan het huis van je dromen gevonden hebt, is het tijd om te onderhandelen e...
Waarom een huis kopen zonder kijken nooit een goed... Huis kopen zonder kijken een goed idee? Nee. Lees waarom je nooit een huis moet kopen zonder bezichtiging. Blind een huis kopen? In het RTL-prog...