bouwtechnische keuring huis

Dit moet je weten over bouwtechnische keuring huis

Wist je dat je als koper van een woning moet voldoen aan de onderzoeksplicht? Met andere woorden je bent als koper verplicht om onderzoek te doen naar de technische staat waarin de woning verkeert. De bouwtechnische keuring is bedacht om een compleet beeld te krijgen van de staat van een woning. In dit blog vertelt Libero Aankoop je alles over de bouwtechnische- of bouwkundige keuring van een woning, dus lees snel verder!

Bouwkundige keuring of bouwtechnische keuring?

Bij het kopen van een woning heb je onderzoeksplicht. Dit houdt in dat jij je uiterste best moet doen om te achterhalen wat de staat van de woning is. Dit doe je bijvoorbeeld door vragen te stellen aan de verkopende partij, maar door een bouwtechnische keuring uit te laten voeren, voldoe je direct aan jouw onderzoeksplicht. Mochten er verborgen gebreken aangetroffen worden in een later stadium, dan treft jou geen blaam. Tegenover de onderzoeksplicht staat de mededelingsplicht van de verkopende partij. Dit betekent dat zij verplicht zijn om gebreken aan jou te melden.

Rondom de aankoop van jouw woning worden de begrippen bouwtechnische keuring, bouwkundige keuring en bouwkundige meeloopkeuring door elkaar gebruikt. Wat betreft de onderzoeksplicht zijn deze drie begrippen gelijk aan elkaar. Het belangrijkste verschil zit in de rapportage: bij een bouwkundige meeloopkeuring krijg je alle informatie mondeling en niet in de vorm van een rapport. Bij zowel een bouwkundige – als bouwtechnische keuring van een woning ontvang je een bouwtechnisch rapport. Welke keuze je ook maakt, je wilt natuurlijk de beste bouwkeuring kiezen die jij kunt vinden.

Wat gebeurt er bij de bouwtechnische keuring huis?

Bij de bouwtechnische keuring van een woning wordt de gehele woning nagelopen op eventuele gebreken. Alle onderdelen van het huis worden gecontroleerd op gebreken. Dit betekent dat het dak en de gevel worden gecontroleerd, maar ook de keukenapparatuur en de kruipruimte worden nagekeken. Een bouwkundige keuring van een woning is dus heel uitgebreid! Het kan dus handig zijn om wel het een en ander op papier te laten zetten, want de kans is aanwezig dat je tijdens een bouwkundige meeloopkeuring niet alles onthoudt.

Bouwkeuring voor of na het onderhandelen?

Bij het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring van een huis heb je twee opties: keuren voor het onderhandelen of keuren na het onderhandelen. Beide opties hebben zo hun voors en tegens.

Als je voor het onderhandelen een bouwkundige keuring van de woning laat uitvoeren, kun je het resultaat meenemen in de onderhandelingen. Bij verborgen gebreken kun je proberen de vraagprijs omlaag te krijgen. Het nadeel van een bouwkeuring voor het onderhandelen, is dat je de verkopende partij laat zien dat je de woning erg graag wil hebben. Je laat immers niet zomaar een bouwkundige keuring uitvoeren.

Als je na het onderhandelen een bouwkundige keuring van de woning laat uitvoeren, weet je zeker dat je de verkopende partij niet teveel informatie geeft over jouw interesse. Het nadeel is dat jouw onderhandelingspositie minder eenvoudig is, omdat er al een prijsakkoord ligt. Toch kun je op basis van de uitkomst van de bouwkundige keuring, onder bepaalde voorwaarden. van de koop afzien.

In dit blog hebben we de belangrijkste punten van een bouwtechnische keuring aangestipt.

Alles weten over de bouwkundige keuring?
In ons gratis e-book ‘Bouwtechnische keuring’, vind je alles wat je moet weten over deze keuring bij het aankopen van een woning.
Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Besparen bij aankoop woning Vorige week heb je kunnen lezen welke kosten er komen kijken bij de koop van een woning en hoeveel eigen geld je daar, naast de hypotheek, voor nodig ...
Hoe weet ik zeker dat alles in de koopovereenkomst... In dit artikel lees je alles de koopovereenkomst van een huis. We vertellen je wat de inhoud van het koopcontract is en wat er zeker wel en zeker niet...
Hypotheek afsluiten voor je eerste woning: 7 zaken... Ben jij op zoek naar je eerste eigen koophuis? Grote kans dat jij in je achterhoofd ook al bezig bent met de hypotheek. Dat is in ieder geval wel hand...
4x Stress bij een huis kopen: zo houd je het hoofd... Ervaar jij stress bij het huis kopen? Je bent lang niet de enige. Nu het aanbod op de toch al krappe huizenmarkt blijft dalen en de vraag stijgt, ligt...