makelaarsverhalen bouwkundige voor of na bod

Makelaarsverhalen: Bouwkundige keuring voor of na bod?

Op de huidige woningmarkt is snel handelen geboden. Toch wil je geen woning kopen tegen elke prijs, want je zit namelijk niet te wachten op extra kosten vanwege verborgen gebreken. Een bouwkundige keuring biedt de uitkomst. Maar laat je een bouwkundige keuring voor of na een bod uitvoeren? Ik vertel je er alles over.

Bouwkundige keuring, wanneer?

Wanneer je een woning hebt gevonden die helemaal aansluit bij jouw woonwensen zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk een prijsovereenstemming bereikt. Zo voorkom je dat er een kaper op de kust voorbij komt en er met jouw droomhuis vandoor gaat. Met andere woorden: “zorg eerst voor een prijsakkoord.” Breng het bod uit onder voorbehoud van een bouwkundige keuring, zodat je jezelf beschermt tegen een miskoop. Wanneer er sprake is van achterstallig onderhoud of gebreken die de nodige kosten met zich meebrengen, kun je opnieuw over de prijs onderhandelen of van de koop afzien.

Waarom bouwkundig onderzoek na prijsakkoord?

Zoals ik hierboven al beschreef is er ten tijde van een krappe woningmarkt vaak geen tijd om een bouwkundig onderzoek uit te laten voeren voordat er een prijsovereenkomst is bereikt. Daarnaast zijn er nog meer redenen waarom het zinvol is om een bouwkundig onderzoek pas na een prijsovereenstemming uit te laten voeren.

Gunstig voor de aankoopprijs

Wanneer er nog onderhandelingsruimte is bij een woning of wanneer je de prijs zo laag mogelijk wilt houden, is het niet slim om te laten merken hoe graag je de woning wil kopen. Zodra een verkopend makelaar dit in de gaten krijgt, zal hij hiervan profiteren door de prijs op te drijven. Wanneer je dus een bouwkundig onderzoek uit laat voeren, voordat je een prijsovereenstemming hebt bereikt, laat je blijken dat je de woning graag wil hebben.

Kosten besparen

Je weet in de meeste gevallen niet of de woning jou is gegund. Uiteraard wil je weten waar je aan toe bent ten aanzien van de staat van de woning, maar dit kan je duur komen te staan wanneer er een ander met de woning vandoor gaat. Wacht dus ook vanuit het oogpunt kosten met een bouwkundige onderzoek tot na een akkoord.

Ben je van plan om op de huidige krappe woningmarkt een woning te kopen, maar weet jij niet hoe je de meeste kans maakt? Neem dan eens vrijblijvend contact op met één van onze experts. Zij kunnen je alles vertellen over het proces van een woningaankoop (en de juiste volgorde hiervan) en helpen je bij de aankoop van jouw droomhuis. Ook ten tijde van een krappe woningmarkt is Libero Aankoop de beste partij.

Geef een reactie