bouwkundige keuring

4 Veelgestelde vragen: hoe zit het met de bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring is belangrijk tijdens het aankoopproces. Niet alleen voldoe je direct aan je onderzoeksplicht, maar je komt er ook achter of jouw droomwoning echt zo mooi is als het lijkt. Maar wanneer voer je de bouwkundige keuring uit? En wat is een bouwkundige meeloopkeuring? Wij geven antwoord op al jouw brandende vragen.

1. Waarom een bouwkundige keuring?

Als je een woning gaat aankopen, ben je verplicht onderzoek te doen naar de staat van de woning. De bedoeling van deze onderzoeksplicht is dat jij precies weet wat je koopt. Als je zelf een relevante bouwkundige opleiding hebt afgerond, kun je zelf onderzoek doen naar de woning. Heb je geen bouwkundige kennis? Schakel dan altijd een expert in om de bouwtechnische keuring uit te voeren. Zo voorkom je dat je voor nare verassingen komt te staan en niet in jouw recht staat als er eventuele verborgen gebreken worden gevonden. Dit is vooral vervelend na de koop, als je al in jouw nieuwe woning zit. Dan zit je immers aan de woning vast!
Tip: ben jij op zoek naar een goedkope bouwtechnische keuring? Vergelijk bouwkeuring tarieven en vind de goedkoopste bouwkeuring in jouw regio. Je hebt al een bouwkundige voor slechts €150!

2. Wat is een bouwkundige meeloopkeuring?

Bij een bouwkundige meeloopkeuring loop je samen met de bouwkundige door de woning. De bouwkundige vertelt jou mondeling alles over de staat van de woning en je hebt de gelegenheid om alles te vragen. Het verschil met een gewone bouwkundige keuring is dat je achteraf geen rapport ontvangt. Dit is erg voordelig, aangezien je zo flink op de kosten kunt besparen en toch voldoet aan jouw onderzoeksplicht. Bij Libero aankoop zit een bouwkundige meeloopkeuring al standaard in het pakket. Schakel ons nu in en maak je nergens meer zorgen over tijdens het aankoopproces!
Tip: neem tijdens de bouwkundige meeloopkeuring altijd pen en papier mee om de bevindingen van de bouwkundige te noteren. Vaak wil de bouwkundige de belangrijkste punten ook nog wel samengevat op de mail zetten. Hier kun je dus gerust naar vragen.

3. Wanneer bouwkundige keuring uitvoeren?

Een bouwtechnische keuring kan voor of na de onderhandelingen worden uitgevoerd. Maar als je de bouwtechnische keuring al voor de onderhandelingen laat uitvoeren, laat je zien dat je de woning wel heel graag wilt hebben. Dit is nadelig voor je onderhandelingspositie. Je bent immers bereid om al vroeg in het aankoopproces kosten te maken voor deze woning. In onze gratis webinar vertellen we nog veel meer over de beste opties tijdens de onderhandelingen. Schrijf je snel in, want er zijn maar 500 plekken beschikbaar!

4. De woning blijkt meer gebreken te hebben dan gedacht, kan ik opnieuw onderhandelen?

Een bouwkundig onderzoek kan je onderhandelingspositie flink versterken. Blijkt uit het bouwkundig onderzoek dat de staat van de woning slechter is dan verwacht? Dan kun je de bevindingen van de bouwkundige gebruiken als argument gebruiken om de prijs te laten zakken. Wellicht wil de verkoper de woning dan voor een lagere prijs verkopen.

Heb jij nog vragen over het bouwkundig onderzoek? Laat het ons weten in de reacties, we beantwoorden ze graag! Of neem contact met ons middels ons contactformulier of via 088-4303022.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Huis kopen zonder hypotheek; dit moet je weten De laatste jaren worden er steeds meer woningen gekocht zonder hypotheek, zo blijkt uit cijfers van het Kadaster. Sinds 2017 wordt een op de vijf woni...
Een huis kopen of huren op latere leeftijd Wat is nu wijsheid als je al wat ouder bent? Huren of toch een huis kopen? Vaak komt deze vraag bij senioren naar boven wanneer ze hun huis verkocht h...
Hoe weet ik zeker dat alles in de koopovereenkomst... In dit artikel lees je alles de koopovereenkomst van een huis. We vertellen je wat de inhoud van het koopcontract is en wat er zeker wel en zeker niet...
Alles wat jij moet weten over een tiny house kopen... Een tiny house is een compact en vaak (deels) zelfvoorzienend huisje. Het klinkt onwijs Amerikaans en dat is ook zo, want de “Tiny House Movement” is ...

2 gedachtes over “4 Veelgestelde vragen: hoe zit het met de bouwkundige keuring?

    1. Hoi Willem,
      Een bouwkundige kan je hier altijd iets over vertellen. Je kunt het beste bij de bouwkundige informeren of hij direct uitsluitsel kan geven over de isolatiewaarde of dat er een extra onderzoek nodig is. Succes!

Comments are closed.