Foto van een stel dat een woning bekijkt

Bezichtigingstips nodig? De beste op een rij

Tips voor het bezichtigen van een woning zijn al vaker voorbij gekomen in deze blogreeks. Dat is niet voor niets, want de bezichtiging is een belangrijk onderdeel van het koopproces. Je bent dan ook gebaat bij een optimale voorbereiding! De Open Huizen Dag vindt volgende week zaterdag al plaats, waar je huizen kunt bezichtigen zonder afspraak. Daarom hebben we hier nog een keer een samenvatting van onze bezichtigingstips voor je, met een overzichtje van handige links erbij.

Wanneer je een woning gaat bezichtigen, is een goede voorbereiding van belang. Dit om de kans te beperken dat je dingen over het hoofd ziet of wordt “verblind” door mooie aspecten van het huis. Een woning hoeft niet zo te zijn zoals het lijkt op foto’s, dus bekijk de woning altijd eerst met eigen ogen. Schakel ook niet een expert in voordat je de woning zelf gezien hebt. Foto’s kunnen altijd mooier gemaakt worden dan de werkelijkheid, en andersom kan ook: een woning kan op foto’s veel kleiner of donkerder ogen dan eigenlijk het geval is. Laat je dus niet te snel afschrikken door foto’s, maar word ook niet te snel te enthousiast.

Neem een checklist mee

Als je een woning gaat bezichtigen, raden wij je aan om een checklist mee te nemen en alles na te gaan wat op de lijst staat. Zo vergeet je tijdens de bezichtiging niks te checken of te vragen. Het is handig om je eigen wensenlijstje mee te nemen, zodat je de dingen die voor jou het belangrijkst zijn in ieder geval niet vergeet te controleren. Het is daarnaast handig om ook een bestaande checklist gebruiken, bijvoorbeeld die wij voor je hebben opgesteld. Deze lijst kun je uitprinten en meenemen tijdens de bezichtiging.

Achterhaal zoveel mogelijk informatie & stel veel vragen

Wanneer je ter plekke bent, is het belangrijk om goed alles in je op te nemen en ook op details te letten. Bekijk de woning grondig en let ook goed op de structuur, bijvoorbeeld de staat van muren en het dak, de kelder, de zolder. De verkoper is verplicht om je in te lichten over rechten, plichten en gebreken van de woning, maar je bent zelf verplicht om zoveel mogelijk informatie over het huis te achterhalen. Je moet dus zelf op onderzoek uit gaan: stel daarom zoveel mogelijk vragen! Niks is te gek, want het gaat om jouw nieuwe woning, dus vraag wat je wilt weten. Neem ook vooral de tijd om de woning goed te bezichtigen.

Let ook op de straat en buurt

Naast het huis op zich speelt ook de buurt waar het huis zich bevindt mee in je afweging. Neem daarom ook eens een kijkje in de buurt en let bijvoorbeeld op openbare voorzieningen en de sfeer. Ken je mensen uit de buurt? Informeer eens bij hen hoe de buurt is en wat de voor- en nadelen zijn. Om een goed beeld van de straat, de wijk en de ligging van de woning te krijgen, is het aan te raden om de woning vanuit de lucht te bekijken, wat heel eenvoudig met Google Earth kan.

Maak foto’s

Maak foto’s van het huis. Zo kun je ze later nog eens terugkijken en kun je ook aan anderen hun mening over de woning vragen. Als je meerdere huizen bezichtigt, bijvoorbeeld op de Open Huizen Dag (zaterdag 3 oktober), zijn foto’s ook ideaal om achteraf de foto’s van de verschillende huizen met elkaar te vergelijken, evenals de checklijsten.

Maak veel aantekeningen

Neem een notitieboekje mee en maak veel aantekeningen, zodat je geen dingen vergeet en thuis alles nog eens rustig kunt doornemen.

Laat je enthousiasme niet te veel blijken

Ben je enthousiast over de woning? Zorg dan dat je dat de verkopende partij niet te veel laat merken. Dit kan nadelig zijn voor je onderhandelingspositie. De verkopende partij heeft namelijk heel snel door dat je enthousiast bent, wat voor de verkoper een teken is dat je de woning erg graag wilt kopen en bereid bent er veel geld voor te betalen. De vraagprijs van de woning zal dan bij onderhandelingen minder zakken. Wees echter ook niet te negatief, want dit komt de relatie met de verkopende partij ook niet ten goede.

Bezichtig met z’n tweeën

Met z’n tweeën zie je meer dan alleen. Om niets over het hoofd te zien, is het dus slim om met z’n tweeën een woning te gaan bezichtigen.

Een tweede bezichtiging

Wanneer je na de eerste bezichtiging nog steeds interesse hebt in de woning kan het fijn zijn om de woning voor een tweede keer te gaan bezichtigen. Denk daar goed over na. Hierbij geldt ook weer dat je je enthousiasme niet te veel moet laten blijken; als je de verkopende partij de indruk geeft dat je de woning wel heel graag wilt hebben, kan dat invloed hebben op het onderhandelingsresultaat. In veel gevallen is het dan ook verstandig om pas de tweede bezichtiging te plannen nadat de onderhandelingen zijn gevoerd.
Wel kun je nog eens met je auto door de straat rijden. We raden aan om dit op verschillende tijdstippen te doen. Overdag en ‘s avonds, zodat je je een goed beeld kunt vormen van de drukte in de straat. Verder kunnen woningen en ruimtes er overdag en ‘s avonds heel anders uitzien, dus ook daarom is het slim om op verschillende tijdstippen te kijken.

BlogE-bookBezichtiging

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

5x veelgestelde vragen over taxatie huis Twee weken geleden hebben we al jouw brandende vragen over de bouwkundige keuring beantwoord, maar ook over de taxatie hebben jullie prangende vragen....
Bezichtig jouw droomwoning Op zaterdag 2 April is het weer zover. De NVM Open Huizen Dag, bezichtig jouw droomwoning! Want tijdens deze dag staan bij veel huizenverkopers de deu...
Nieuwe blogreeks: Van single tot samenwonen in een... De komende weken vind je hier een reeks blogs met alle onderwerpen die de revue passeren wanneer je besluit om samen te gaan wonen met jouw grote lief...
Kan ik nog een huis kopen op deze overspannen mark... De wil om een koophuis te bemachtigen was nog nooit zo groot, maar uit cijfers van Vereniging Eigen Huis blijkt ook dat steeds meer mensen zich afvrag...