Afbeelding van een huisje met een vraagteken erin

Bedenktijd, wat is dat?

Na flink onderhandelen ben je het eens geworden over de prijs voor de woning. Je wilt het liefst zo snel mogelijk tekenen en vastleggen dat de woning straks van jou is.

Daarvoor ga je het koopcontract tekenen. In het koopcontract worden alle details vastgelegd die te maken hebben met de koop van de woning. Bijvoorbeeld de prijs van het huis, de opleverdatum en de ontbindende voorwaarden. Daarnaast is het verstandig om afspraken te maken over (on)roerende zaken. Blijven deze bijvoorbeeld achter in de woning of wordt de woning leeg opgeleverd?

Voordat je het koopcontract gaat tekenen, is het belangrijk dat je alles goed controleert. Staat de juiste prijs genoteerd? Is de opleverdatum correct en zijn de door jou aangegeven ontbindende voorwaarden juist? Dan kun je je handtekening zetten en is het huis bijna van jou!

Bijna ja, want er zijn nog een paar manieren waardoor je nog van de koop van de woning af kunt zien. Je hebt namelijk nog je bedenktijd én de eventuele ontbindende voorwaarden.

Bedenktijd

Als koper heb je wettelijk gezien recht op drie dagen bedenktijd. In deze bedenktijd kun je kosteloos en zonder opgave van reden de koopovereenkomst ontbinden. Als je dus na het tekenen ineens heel erg twijfelt en spijt krijgt, kun je nog snel zonder kosten ontbinden. Zorg dan wel dat je dat schriftelijk en op tijd doet, zodat er later geen discussie over kan ontstaan.

Van de drie dagen bedenktijd moeten er minimaal twee dagen geen zaterdag, zondag of erkende feestdag zijn. Zie een handig schema voor het berekenen van jouw bedenktijd hieronder:

Koopakte ontvangen op:                       Bedenktijd eindigt om 24:00 uur op:

Maandag                                                        Donderdag
Dinsdag                                                          Vrijdag
Woensdag                                                      Maandag
Donderdag                                                     Maandag
Vrijdag                                                            Dinsdag
Zaterdag                                                         Dinsdag
Zondag                                                           Woensdag

Is je bedenktijd over en wil je de koop alsnog ontbinden? Dan kun je terugvallen op je ontbindende voorwaarden. Heb je bijvoorbeeld in het koopcontract opgenomen dat je mag ontbinden als je de financiering niet rond krijgt? Of als uit de bouwkundige keuring blijkt dat er toch nog veel meer gebreken zijn? Dan kun je op basis daarvan nog van de koop af zien.

Heb je geen ontbindende voorwaarden opgenomen of wil je om andere redenen van de koop afzien, buiten de bedenktijd? Dan zul je een boete moeten betalen. Meestal bedraagt deze boete 10% van de koopsom. Jammer geld! Dus zorg dat je de juiste ontbindende voorwaarden opneemt óf dat je binnen de drie dagen bedenktijd de koop ontbindt.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Nieuwbouw kopen: bouwrente In deze nieuwbouwreeks heb je al kunnen lezen over het inschakelen van een makelaar, het samenwerken met een aannemer en het bestemmingsplan. Het is n...
Woning gevonden? 5 waardevolle woning kopen bespaa... Een woning kopen kost veel geld. Je hebt er graag wat voor over, want je ziet jezelf al op die prachtige plek wonen. Maar te veel geld uitgeven is nat...
Wat staat er in het voorlopig koopcontract huis? Gefeliciteerd, het bod op jouw droomwoning is geaccepteerd door de verkopende partij! En nu? In de koopakte vind je uiteraard de koopprijs die jullie ...
Single en een huis kopen, kan dat? Als alleenstaande kan het lastiger lijken een hypotheek rond te krijgen en neig je misschien naar huren. De woningmarkt is ook meer ingericht op stell...