Een jong stel dat het nieuwe appartement aan het verven is - Libero Aankoop

Een woning kopen met hulp van Libero Aankoop

De zoektocht naar jouw droomwoning is tijdrovend. Al helemaal wanneer je nieuw bent op de woningmarkt of je er een tijdje ‘tussenuit’ bent geweest. Want wanneer moet je eigenlijk welke dingen regelen? En wat zijn de valkuilen van het onderhandelingsproces? Als je eindelijk jouw droomwoning hebt gevonden, wil je deze natuurlijk niet kwijtraken aan een ander. En al helemaal niet omdat jij per ongeluk een fout in het proces hebt gemaakt.
Gelukkig is er op het internet al veel informatie te vinden. Maar het is ook mogelijk om een aankoopmakelaar in te schakelen, iemand die neutraal in het proces staat en jouw belangen behartigt. Door Libero Aankoop in te schakelen als jouw aankoopmakelaar, weet je zeker dat je geen enkele stap in het proces vergeet.

De onderhandelingen

Wanneer je ervoor kiest om Libero Aankoop in te schakelen krijg je direct contact met iemand uit het team van aankoopspecialisten. Tijdens het eerst telefonische gesprek krijg je informatie over de werkwijze van Libero Aankoop. Natuurlijk heb je de mogelijkheid om alle vragen die je hebt te stellen. Domme vragen bestaan niet en de medewerkers zullen uitgebreid de tijd nemen om jou verder te helpen.
Je kunt Libero Aankoop inschakelen op het moment dat jij de woning hebt bezichtigd en nog steeds enthousiast bent. Als je ons inschakelt voor de aankoop van jouw droomwoning en je gaat akkoord met onze werkwijze, kom je in contact met één van onze aankoopmakelaars. Hij zal jou tijdens een telefoongesprek de vervolg stappen in het onderhandelingsproces toelichten. Ook nu heb je nog de mogelijkheid om vragen te stellen.
Direct na dit kennismakingsgesprek kan onze aankoopmakelaar starten met de onderhandelingen. Hij zal (vaak dezelfde dag nog) een bod uitbrengen bij de verkopende makelaar. De aankoopmakelaar zal de onderhandelingen niet op basis van de staat van de woning voeren. Het is namelijk zo dat de verkopende partij zelf heel goed weet wat de staat van de woning is. Zij hebben dit vaak al wel verwerkt in de vraagprijs. Argumenten op basis van de staat van de woning hebben over het algemeen dus weinig effect tijdens de onderhandelingen.
De aankoopmakelaar zal daarom proberen te achterhalen wat de verkoopredenen zijn van de verkopende partij. Denk bijvoorbeeld aan een scheiding of financiële problemen. Deze problemen hebben namelijk invloed op de emotionele waarde die de verkopende partij aan de woning geeft. Het bod wordt vervolgens gebaseerd op deze emotionele waarde.
Wanneer er samen met de verkopende partij een prijsovereenkomst wordt bereikt word jij daarvan op de hoogte gebracht. Tijdens deze eerste fase kun jij nog kosteloos afhaken van de koop, mocht dit nodig zijn. Bijvoorbeeld wanneer de bodemprijs te hoog is, of je hebt een andere woning gevonden die je nóg leuker vindt.
Pas wanneer jij tevreden bent met de bodemprijs zal de koop doorgaan en is het tijd voor de volgende fase.

Een eindbod neerleggen

In sommige situaties zijn er geen mogelijkheden tot onderhandelen. Vaak gaat het dan om populaire woningen die te koop staan met een vanaf prijs. In deze situaties dien je direct een eindbod neer te leggen. Ook hier kan Libero Aankoop jou bij helpen. Libero Aankoop zal jou advies geven over het bod en de bijbehorende ontbindende voorwaarden. Vervolgens zal er namens jou een eindbod worden neergelegd. Op het moment dat de verkopende partij voor een andere koper kiest, hoef jij Libero Aankoop helemaal niets te betalen. We hebben jou immers niet kunnen helpen met de aankoop van deze woning. Mocht het bod wel geaccepteerd worden, zal er overgegaan worden tot de tweede fase van de aankoop.

Tweede fase

Terwijl de verkopende makelaar het voorlopig koopcontract gaat opstellen, zorgt Libero Aankoop ervoor dat er twee experts worden ingeschakeld. Ten eerste zal er een bouwkundige expert worden ingeschakeld om samen met jou een meeloopkeuring uit te voeren. Dat betekent dat jij samen met de expert door de woning gaat. Hij zal jou alles vertellen over de staat van de woning en wat eventuele reparaties en onderhoud kunnen gaan kosten. Ook kan hij je informatie geven over mogelijke verbouwingen. Deze keuring vindt plaats voordat het voorlopig koopcontract wordt getekend. Je krijgt hier geen rapport van. Vaak wil de bouwkundige expert wel de belangrijkste punten nogmaals op de mail zetten. Zodat je het altijd even terug kunt lezen.
Het grootste verschil tussen een bouwkundige meeloopkeuring en een bouwkundig rapport is dat de expert bij een rapport in zijn eentje door de woning zal lopen. Hier zal hij een rapport vol moeilijk taalgebruik van opstellen. Het is vaak lastig om te begrijpen wat de expert precies bedoelt en je hebt het niet met eigen ogen kunnen zien.

BlogE-bookBouwkeuring

Taxatie

Daarnaast zal Libero Aankoop een taxateur inschakelen voor het opstellen van een taxatierapport. Hier hoef jij helemaal niets voor te doen. Dit taxatierapport is geldig bij alle Nederlandse geldverstrekkers. Je kunt deze dus gebruiken voor het verkrijgen van de hypotheek. Mocht het zijn dat de taxatiewaarde dusdanig afwijkt van de overeengekomen prijs, dan is de kans aanwezig dat jij jouw hypotheek niet rond krijgt. Omdat je op dit moment nog niet aan de koop vast zit, omdat je nog geen handtekening hebt gezet, kun je nog alle kanten op. Zo kan Libero Aankoop nog voor jou in gesprek gaan met de verkopende partij om er toch een lagere prijs uit te halen. Ook kun je nog helemaal van de koop afzien.
Wanneer de bouwkundige keuring geen bijzonderheden oplevert en de taxatie naar wens verloopt, kan het voorlopig koopcontract worden getekend door jou. Maar niet voordat onze aankoopmakelaar dit koopcontract heeft gecontroleerd op de kleine lettertjes. Zo weet je altijd zeker wat je koopt.

Verschillen met een woningaankoop zonder aankoopmakelaar

Er zijn duidelijke verschillen te zien in de manier waarop Libero Aankoop een woning aankoopt ten opzichte van een gemiddelde woningaankoop door een particulier. Allereerst is het opvallend dat Libero Aankoop start met de onderhandelingen terwijl iemand zonder aankoopmakelaar er vaak voor kiest om eerst een bouwkundige keuring en taxatie te laten doen. Bij Libero Aankoop vinden deze keuringen pas plaats nadat er een prijs is overeengekomen met de verkopende partij. Zo hoef je geen verdere kosten te maken tot er een prijs is overeengekomen.
Daarnaast kiest iemand zonder aankoopmakelaar er vaak voor om een bouwkundig rapport te laten opstellen door een bouwkundige expert. In een rapport wordt vaak vaktaal gebruikt.
Bij Libero Aankoop krijg je een bouwkundige meeloopkeuring. Dit is niet alleen goedkoper, maar het geeft jou ook de mogelijkheid om zelf vragen te stellen aan de expert. Daarnaast zie je meteen wat de bouwkundige bedoelt omdat dit aangewezen kan worden.
Tenslotte controleert Libero Aankoop altijd de koopakte voor jou. Iemand zonder aankoopmakelaar laat dit niet doen en doet het ook niet zelf.
Dankzij de bouwkundige meeloopkeuring, taxatie en controle op de koopakte weet jij als klant van Libero Aankoop altijd wat je koopt.
Wil jij graag gebruik maken van onze goedkope aankoopmakelaars of wens je graag extra informatie? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Zo kunnen ouders garant staan voor de hypotheek Je hebt de leukste woning van Nederland gevonden! Nu alleen nog een hypotheek om deze leuke woning te kunnen financieren. Maar wat als je niet genoeg ...
Hoe koop je een huis? Een stappenplan! Een huis kopen is niet iets wat je iedere dag doet. Of het nou je eerste woning is, de tweede of de derde, veel mensen stellen zichzelf de vraag: 'Hoe...
Levert een aankoopmakelaar waar voor zijn geld? Je bent op zoek naar een woning. Misschien heb je zelfs je droomwoning al wel gevonden. Dan volgt er een erg spannende tijd, namelijk het onderhandele...
3 x nooit doen bij bieden op een huis met vanafpri... Je ziet het steeds meer: woningen met een vanafprijs. Bij huizen met een bieden vanaf prijs is er een soort minimumbedrag vastgesteld. Het is de bedoe...