5x waar op te letten bij het kopen van een nieuwbouwwoning

5x nieuwbouwwoning kopen: waar let je op?

Een nieuwbouwwoning kopen kent veel voordelen. Alles is gloednieuw en meestal helemaal volgens jouw wensen. Toch zijn er ook zaken waar je op moet letten om te voorkomen dat je spijt krijgt van de koop. Om dit te voorkomen, hebben wij een blog geschreven met 5 x waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwbouwwoning.

1. Begin bij je woonwensen als je nieuwbouw wilt kopen

Een nieuwbouwwoning kopen behoort voor veel mensen tot een droom die werkelijkheid wordt, maar is een nieuwbouwwoning wel het meest passend bij jouw woonwensen? Zorg daarom dat je inzichtelijk hebt wat jouw wensen en eisen zijn ten aanzien van jouw droomwoning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de locatie, het soort woning, de aanwezig faciliteiten in de buurt en de prijs. Blijkt uit jouw wensenlijst dat een nieuwbouwwoning het beste bij je past, dan kun je gaan informeren bij makelaars of online zoeken naar nieuwbouwprojecten. Op deze manier kun je alvast een selectie maken van woningen die aansluiten bij jouw wensen.

2. Zorg voor inzicht in jouw budget

Zorg dat je van tevoren weet wat jij kunt en wilt lenen voor de aankoop van een woning. Met dit inzicht kun je jouw zoekcriteria weer aanscherpen. Zo weet je namelijk welke woningen je wel en welke je niet kunt kopen.

Kosten bij koop nieuwbouwwoning

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning komen andere kosten kijken dan bij de koop van een bestaande woning. De volgende kosten zijn van toepassing:

  • Advies- en bemiddelingskosten voor de adviseur;
  • Bereidstellingsprovisie;
  • Aanvragen NHG;
  • Rente en kosten overbruggingskrediet;
  • Notariskosten hypotheekakte;
  • Hypotheekrente tijdens de bouw;
  • Meerwerk;
  • Bouwrente;
  • Boeterente;
  • Tuinaanleg, erfafscheiding en bestrating.
  • Inbegrepen bij de koop-/aanneemsom: notariskosten van de eigendomsoverdracht en de btw.

Doordat de vraag naar nieuwbouw woningen zo groot is, worden deze woningen vaak op inschrijving of lotingen verkocht. De kans dat er onderhandelruimte bij nieuwbouw is, is dus erg klein. Vaak moet je al blij zijn dat jij degene bent die de woning uiteindelijk mag kopen. Natuurlijk kun je altijd proberen of er mogelijk ruimte is tot onderhandelen. Maar wees niet teleurgesteld wanneer blijkt dat dit niet haalbaar is.

De bouwrente

Bij de bouw van een nieuwbouwwoning betaal je bouwrente aan de bouwer van de woning. Dit bestaat uit de financieringsvergoeding (de rente over de periode voordat de koop-/aannemingsovereenkomst was afgesloten, als er dan al kosten zijn gemaakt voor de grond en de bouw) en de uitstelrente (rente over de periode tussen het sluiten van de koop-/aannemingsovereenkomst en het moment dat je daadwerkelijk eigenaar wordt). De bouwrente staat niet vast. Daarnaast kun je onderhandelen over de opslag op de bouwrente voor administratiekosten. Maar ook hierbij geldt dat de kans op onderhandelingen bij een populaire woning erg klein is.

3. Houd rekening met dubbele woonlasten

Wanneer je een nieuwbouwwoning gaat kopen, moet deze in de meeste gevallen nog gebouwd worden. Ben je al in het bezit van een huur- of koopwoning, dan zal je gedurende de bouwperiode dus te maken hebben met dubbele woonlasten. Op het moment dat de bouw van jouw nieuwe woning start, begin je met betalen. Met andere woorden: je zult rekeningen ontvangen voor ieder deel van de woning dat reeds is afgerond (fundering, bouw van de begane grond enz.). Deze rekeningen betaal je uit het bouwdepot dat je hebt opgenomen voor de bouw van jouw woning.

4. Meerwerklijst nieuwbouwwoning

Als je een nieuwbouwwoning koopt, is er in principe een standaard bouwplan en indeling. Het kan zijn dat deze helemaal aan je wensen voldoet, maar vaak zijn er toch wel dingetjes waarvan je denkt: dat zou ik liever anders zien. Je hebt een idee over de inrichting en dan kan het maar zo voorkomen dat bijvoorbeeld stopcontacten niet helemaal op de ideale plek zitten. Je kan bij een nieuwbouwwoning jouw voorkeuren nog doorgeven, zodat de standaard indeling aangepast kan worden. Al dit soort extra wensen heten meerwerk en staan vermeld op een meerwerklijst.

Meerwerk vs. minderwerk

Zijn er dingen die je wilt weg laten ten opzichte van de standaard indeling, dan wordt dat minderwerk genoemd. Laat je goed informeren door de verkopende partij over hoe de nieuwbouwwoning er standaard uitziet. Bouwtekeningen kunnen namelijk erg ingewikkeld zijn, dus laat je daarom vertellen waar bijvoorbeeld stopcontacten en leidingen worden geplaatst.

Meerwerk nieuwbouw onderhandelen

Er zijn prijzen verbonden aan het doorvoeren van meerwerk en daarom is het belangrijk hier goed van op de hoogte te zijn. Vraag naar de mogelijkheden en de prijzen en wees op de hoogte van de deadline van meer- en minderwerk. Je onderhandelingspositie wordt sterker door goed te weten hoe het zit. Zet daarna pas je handtekening onder de overeenkomst. Het meer- en minderwerk kun je dan gelijk afspreken. Zorg verder voor harde prijsopgaven, ga niet akkoord met ‘prijs op aanvraag’ of iets dergelijks. Je hoort maximaal 25% vooruit te betalen en de rest volgt bij oplevering. Bij minderwerk krijg je doorgaans een vergoeding, mits je wensen mogelijk zijn.

Meerwerk nieuwbouw meefinancieren

Kosten voor meerwerk kun je meefinancieren in de hypotheek. Alle voorzieningen die je extra aanbrengt in je nieuwbouwwoningen gelden als waardeverhogend, dus de waarde van je woning stijgt door meerwerk. De kosten voor meerwerk komen bovenop de koop/aanneemsom. Deze kosten worden ook in het bouwdepot opgenomen, evenals de hypotheek voor de nieuwbouwwoning. Als je een hypotheek nodig hebt om de woning te financieren en er is sprake van meerwerk, dan zul je een hogere hypotheek nodig hebben. De kosten van meerwerk bij nieuwbouw zijn niet fiscaal aftrekbaar. Als ze meegefinancierd worden, is de rente daarop echter wel aftrekbaar.

Meerwerk nieuwbouw tips

Bij meerwerk zijn er een aantal dingen waar je in het bijzonder op moet letten:

  1. Let goed op wat er gebeurt tijdens de bouw. Soms worden er zomaar extra dingen aangebracht die in rekening worden gebracht, waar je niet om hebt gevraagd.
  2. Meestal moet je voor elke kleine toevoeging buiten het bouwplan bijbetalen. Kijk daarom of je sommige werkzaamheden zelf uit kunt voeren of door een ander bedrijf dat het goedkoper kan doen. Op die manier kun je kosten besparen.
  3. Controleer de meerwerklijst goed voordat je het contract ondertekent. Dan weet je precies wat er gaat gebeuren en heb je nog ruimte om te onderhandelen.
  4. Zorg voor harde prijsopgaven en duidelijke omschrijvingen van wat er gaat gebeuren.
  5. Als er andere bewoners binnen het nieuwbouwproject zijn die dezelfde voorzieningen willen, kunnen jullie wellicht betere prijzen regelen voor meerwerk;

5. Keuring bij oplevering

Je huis is eindelijk af en het is nog mooier dan je je voor durfde te stellen! Dat is natuurlijk helemaal geweldig, maar vergeet niet nog even kritisch te blijven. Wanneer de woning wordt opgeleverd, is het zaak dat je deze laat inspecteren. Wij raden aan om de nieuwbouwwoning te laten keuren door een expert met verstand van nieuwbouw, opleveringen en bouwkundige zaken. Dit is het moment dat je gebreken op kunt sporen of kunt vaststellen dat het meerwerk niet naar wens is uitgevoerd. Zaken die (nog) niet kloppend zijn, worden dan genoteerd en zowel door jou als de bouwer ondertekend. De bouwer van de woning heeft dan nog drie maanden de tijd om de gebreken en nalatigheden te herstellen.

Droom jij ook van een nieuwbouwwoning?

Bovenstaande tips zijn slechts een greep uit al onze tips ten aanzien van een nieuwbouwwoning. Wil je écht goed voorbereid een nieuwbouwwoning kopen? Lees dan ons gratis e-book: “Nieuwbouw kopen? Start hier!”